Родителите често се притесняват, че детето имобръща твърде много внимание

...
 Родителите често се притесняват, че детето имобръща твърде много внимание
Коментари Харесай

Как да вдъхнем самочувствие на неуверения тийнейджър?

  Родителите постоянно се тормозят, че детето имобръща прекалено много внимание на връстниците си, забравяйки за отговорностите вкъщи и в учебно заведение, и постоянно подражава на по-големите, които дават „ неприятен образец “. 

„ Как да се оправим с сходни обстановки по допустимо най-тактичния метод? “, питат множеството родители.

 Приемането и харесването на самия себе си в тийнейджърските години е толкоз по-трудно, тъй като, с изключение на всичко останало, младежът, който е в развой и на полово съзряване, постоянно има терзания по отношение на външния си тип.

 Как да съградиш и запазиш самочувствие освен това състояние? Как да се намесят родителите в този случай?

 В такива моменти за младия започва подчинението на околното мнение, на рекламите и на всички, които споделят, че човек не може да бъде благополучен и задоволен, ако не наподобява по избран метод или не следва общопризнат модел на държание. Подкрепете вашето дете. Винаги и във всичко. Дайте му да разбере, че без значение какво усеща и какви са желанията му, вие сте подготвени да го изслушате и дружно да намерите решение на всеки проблем, даже и от време на време да наподобява невероятно.

Покажете на младежа, че самичък може да изкарва парите си. Това ще повдигне самочувствието му и обществения му статус.

 Тийнейджърът, под натиска на обществени мрежи, като " Facebook " и " Туитър ",както и всеобщите медии, които промотират „ елементарен живот “ и постоянно нападателно държание, построяват облик, който не му е характерен. Всяко разминаване от построения облик, който поддържат неговите другари, като да вземем за пример – липса на съвременен телефон или дизайнерска дреха, се приема от младежа за„ неточност ” и нанася тежки удари върху самооценката му. Това рефлектира и върху родителите тъй като те не постоянно могат да обезпечат мечтаното. Ако казусът с вас е подобен, то помислите по какъв начин да поговорите с детето си и да му обясните, че нямате опция да му осигурите всичко, което имат неговите другари. Предложете му да потърси работа за лятото и по този начин самичък да купи мечтаното. Така ще покажете, че твърдо вярвате в него и неговата опция да взима решения и да носи отговорност, а юношата ще разбере цената на нещата и сигурно ще бъде по-самоуверен, тъй като самичък е изкарал парите си.

Депресирани ли са младежите?

 Последните години все по-често се приказва за огромния процент на меланхолия при младежите в резултат на натиска „ да бъде като останалите “. Постоянното чатене посредством обществените мрежи и ограничението на естественото другарство водят до смяна в ценностната система у юношата, в основаване на килнат облик за самия него. Сякаш е по-важно да събереш най-вече лайкове и виртуални другари, вместо да създадеш действителни връзки, които могат да създадат вълнуващи тийнейджърските години и да основат прелестни мемоари. Но ако самооценката се води от лайковете във " Facebook ", какво става с младежа, който не е толкоз известен?

Как, във време, в което животите ни са онлайн, можем да помогнем на младежа да е самостоятелен от мнението на близките?

 Трудността да се помогне от страна на фамилията е в това, че юношата в множеството случаи счита опита на родител да поговори с него за съществено натрапване. В този интервал най-важна за него е групата на връстниците му и той възприема за меродавно тяхното мнение и правила, които за жал са също толкоз незрели и неукрепнали.

 Възрастните могат да оказват помощ на построяването на добра себеоценка и самоуважение като образуват още от детството ценностна система, учредена на зачитането на уникалността на всеки и приемането на разликите. Във всички случаи те би трябвало да дадат на младежа убеденост, че постоянно, когато той счете за нужно, може да разчита на тяхната поддръжка, любов и приемане. Възрастните могат да оказват помощ и като скъсат с ролята си на „ богове “ и всезнайковци и покажат, че те не са безгрешни. Те би трябвало да скъсат с моделите, в които са разговаряли с детето като са го назидавали – вид “На тебе приказвам “, и да възприемат модел от вида „ Съгласен съм да поговоря с теб, щом желаеш “. Чувството, че можеш да споделиш с околните си безредици от всекидневието, основават в юношата убеденост. Даването на пространство и независимост за израз на мнение, за взимане на решение, за вдишване на отговорност при направена неточност, развива в допълнение тази убеденост и спомага за построяването на самостоятелна персона.

 В книгата " Остаряваме бързо, помъдряваме късно ", Д-р Гордън Ливингстън развива концепцията, че ние сме това, което вършим. " Трите съставния елемент на щастието са: да имаш какво да правиш, човек, който да обичаш и нещо, на което да се надяваш. "

 Заетостта на младежа е от огромно значение. Спортът при подрастващите е изключително значим – основава дисциплинираност, възприятие за принадлежност и самочувствие при осъществяване и постигане на задачите, свързани с него. Поощрението от страна на треньора, родител, преподавател, спомага също за положителната самокритика, даже и задачата да не е реализирана. Добре е да се възпита концепцията, че процесът (прогресът) е значим, а не моментното задоволство. Така младежът ще има непрекъснат тласък да прояви най-хубавото от себе си и да се стреми към непрекъсната смяна и развиване.

Инфо: www.edna.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР